Міфи ProZorro

Категория: Нефть и газ  |  автор: medisum
1 серпня 2016 року Україна зробила перший вагомий крок до результативної боротьби з корупцією. Ні, звичайно кроки в цьому напрямку робилися і раніше, але більшість із них були лиш «ширмою» та носили показовий характер. Prozorro – це зовсім новий, перспективний проект, що змінив своєю появою не тільки фінансові потоки, а й ринок державних закупівель у цілому.
Ті представники бізнесу, які вже встигли оцінити всі переваги проекту, зараз активно приймають участь у публічних закупівлях. Але навколо Prozorro витає дуже багато міфів та чуток, що відлякують нових учасників від ефективного бізнес-інструменту. Ми попросили прокоментувати їх Рибальченка Ігоря, затупника директора електронного майданчика на Prozorro «Українська універсальна біржа». Отже:
«Міф №1. Навіщо реєструватися на електронному майданчику, якщо можна зареєструватись в Prozorro? Це досить поширений міф, що був викликаний неправильним розумінням самого принципу діяльності системи Прозорро. У Прозорро не можна зареєструватися. Prozorro – це своєрідна база данних, до якої підключені комерційні електронні майданчики, що акредитовані Prozorro. Реєстрація в системі проходить саме через них. Сайт Prozorro не містить реєстраційної форми, це не електронний майданчик, а звичайний сайт.
Міф №2. Навіщо платити за участь у тендері на електронному майданчику, якщо є безліч безкоштовних сайтів? Насправді, немає ніяких безкоштовних сайтів. За ЗУ «Про публічні закупівлі» тендери мають проводитися лише через авторизовані електронні майданчики. Таким на разі і є «Українська універсальна біржа».
Міф №3. Нічого суттєво не змінилося, перемогти без «відкату» неможливо. Змінилося абсолютно все. Сам принцип системи Prozorro чудово це описує: ВСІ БАЧАТЬ ВСЕ. Тепер кожен бажаючий, навіть не виходячи з дому, може переглянути умови тендеру, предмет закупівлі, початкову ціну, переможця в тендері та суму з якою він переміг. Торги проходять в електронній системі, де Замовник навіть не бачить хто саме з учасників пропонує ту чи іншу суму. Переможця обирає не Чиновник, а система. І вона, як відомо «відкатів» не бере. Завдяки Prozorro держава уже зекономила понад 22 мільярди гривень», - розповів Рибальченко Ігор.
Отже, як говорять деякі учасники, що встигли прийняти участь в тендерах, до ProZorro можна відноситися по різному, але тільки не ігнорувати, бо це означає ігнорувати ринок збуту об’ємом понад 300 мільярдів гривень. Якщо Ви ще не взяли ProZorro на озброєння, то повинні розуміти, що рано чи пізно це зроблять конкуренти. Тож приймайте участь в тендерах і перемагайте!

Разместил: Medisum
Организация: Medisum